MAKE ROOM FOR DESIGN
16.–22. SEPT


Jaga üritust

Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

ASUKOHT:

-> Volta Villa näidiskorter ->    Vaata kaardil

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara