XIX Disainiöö Festival
16.-22.09.24

Jaga üritust

Thilo von Debschitz

Saksa disainer, Wiesbaden´is asuva disainistuudio Q asutaja ja juht, kes taaselustas Fritz Kahn`i elutöö. Õppis kommunikatsioonidisaini RheinMain Ülikoolis Wiesbaden´is, mille lõpetas aastal 1991. Rahvusvaheliste disainialaste konverentside juhataja, osaleja paljudes disainivõrgustikes.
Tema disainistuudiole Q on omistatud üle 70 kohaliku ja rahvusvahelise auhinna (näit Euroopa Disaini Auhind, Red Dot, IF Disaini Auhind jpt).

Dr Fritz Kahn ja tema seikluslik rännak läbi inimkeha
Saksa disainer Thilo von Debschitz leidis õnneliku juhuse läbi 1926. aastast pärineva pildi: graafiline illustratsioon „Inimene kui tööstuslik palee“ võimaldab heita pilk inimkeha sisemusse, mida on kujutatud paljukorruselise vibreeriva tehasehoonena, kus on ruumid nii büroodeks kui tootmistegevuseks. Selle vaimustava teose autor oli Dr Fritz Kahn, kunagine tunnustatud teaduskirjanik, kes oli aga pärast oma raamatute ilmumist pildilt kadunud. Seetõttu ei õnnestunud ka interneti abiga tema kohta rohkem teada saada. Juhuslikult oli aga von Debschitz olnud Kahn´i pojaga hea sõber enam kui 20 aastat, mis ei tähendanud küll, et nad oleksid isa teemat kunagi arutanud. Siiski tänu sellele sõprusele asus von Debschitz koos oma õe Uta´ga uurima Kahn´ide perekonna pärandit, töötades ka rahvusvahelistes arhiivides. Seetõttu õnnestus neil jälile saada Kahn´i graafilisele loomingule, kus keerulisi illustratsioone kasutades oli erinevaid teadusteemasid kujutatud arusaadaval moel. Monograafia “Fritz Kahn” andis eelmise aasta juunis välja rahvusvaheline kirjastus TASCHEN, Bibliotheca Universalis. Tallinnas räägib von Debschitz Kahn´ i poolt kasutatud informatsiooni visualiseerimismeetoditest ning näitab, kuidas Kahn´i looming inspireerib tänapäeva loomeinimesi üle kogu maailma.